ilustrační foto

ČESKÁ TŘEBOVÁ – Městská policie je jedinou organizací na území města, která provádí odchyt volně pobíhajících zvířat. Někdy je tato činnost nebezpečná, někdy úsměvná, to závisí na konkrétním případu a především na zvířátku, ke kterému jsme přivoláni. Situací, jež jsme v této souvislosti zažili, již bylo bezpočet, od cizokrajných pavouků v krabici s banány v nejmenovaném obchodu, přes nebezpečně vyhlížející plazy ohřívající se pod kapotou na bloku motoru auta, až třeba po scénu jako ze slavného filmu Slavnosti sněženek při odstřelu divočáka v areálu mateřské školy. Abychom byli schopni účinně zasáhnout, byli někteří strážníci na tuto činnost proškoleni a vybaveni čtečkou čipů, rovněž aktivně spolupracujeme s hospodáři mysliveckých sdružení, soukromými chovateli, veterináři, záchrannou stanicí Zelené Vendolí a Canis centrem v Lanškrouně.

Je pochopitelné, že nejčastěji je městská policie volána k volně pobíhajícím psům. Tato problematika je ošetřena OZV č. 3 / 2013, která pohyb nezabezpečených psů na území města zakazuje. Kromě toho jsou v ní definovány plochy, kam majitelé se psy nesmí, ani pokud je mají na vodítku (např. areály škol, sportovišť, dětských hřišť, zelené plochy v památkové zóně, Nového a Tyršova nám. atd.). Pokud dojde k porušení této vyhlášky, je možné přestupek řešit na místě pokutou až do výše 10 000,- Kč. V roce 2017 (do 30. listopadu) tak bylo zjištěno 78 případů (pro srovnání celkem za rok 2016 – 71 případů). Pes je po odchycení umístěn na 12 – 24 hodin do záchytného kotce, kde je o něj dobře postaráno, poté je převezen do útulku v Lanškrouně. Majitelům tak vzniká časový prostor pro jeho vyzvednutí. Díky spolupráci s Canis centrem se daří téměř okamžitě zveřejňovat fotografie pejsků na sociální síti, i proto mohu konstatovat, že se tak v 90% velmi rychle vrátí do rukou svých „páníčků“.

Na závěr si tedy dovolím ještě pár rad a upozornění. Ze zákona je každá obec povinna se postarat o zvíře nalezené na jejím území. Česká Třebová je jasně definována svým katastrem, který koresponduje s územní působností městské policie. Pokud tedy naleznete psa v Rybníku, Dlouhé Třebové, Třebovici, Semaníně atd., musíte se obrátit na jejich starosty, nikoliv na městskou policii. Při zjištění pohybu volně žijících zvířat (především srnčí zvěře) na svém pozemku doporučují myslivci zvíře zbytečně nestresovat, vytvořit mu únikovou cestu a dát mu čas na její nalezení. Pokud jste pokousáni psem na veřejném prostranství, je nejdůležitější neprodleně zjistit jeho majitele kvůli kontrole příslušného očkování, s časovým odstupem se šance na jeho úspěšné vypátrání rychle snižují. V souvislosti s blížící se oslavou Silvestra zabezpečte své pejsky tak, aby nebyli vystaveni nepřiměřenému hluku při užití zábavné pyrotechniky. A hlavně, pokud je neuhlídáte a utečou Vám, vždy vzneste co nejrychleji dotaz na městskou policii, která Vám je schopná v těchto případech pomoci.

Petr Baláž