LANŠKROUN – Víte, co byste dělali, kdybyste měli k dispozici více než 30 milionů korun? Na Základní škole Smetanova mají jasno. Za tuto částku bude pořízeno například pět odborných učeben. “Čtyři učebny budou umístěny v půdní vestavbě. Přírodopisná, polytechnická a dvě jazykové učebny. Kapacita učeben bude bude splňovat veškeré normy i do budoucích let,” řekl pro OIK TV ředitel ZŠ Bedřicha Smetany, Milan Valúšek. Obnovy se mají dočkat také odborné kabinety. Celá budova bude vybavena novými počítačovými rozvody včetně sítě WiFi.

Projekt počítá také s bezbariérovým přístupem do všech prostor školy. Rozdílným velikostem podlaží mezi starou budovou a novou přístavbou má dopomoci výtah. “Celý výtah bude prosklený. Budou pohledově vidět všechny části staré budovy i nové přístavby. Co se týče obslužnosti primárně bude sloužit osobám se sníženou pohyblivostí,” dodal Valúšek. Žáci s ním budou moci jezdit pouze za doprovodu.

I když dotace byly přiznány před měsícem, práce na na projektu ZŠ Smetanova začaly již před dvěma lety. “Práce na projektu začaly v roce 2016. Žádosti byly podávány na začátku roku 2017 a rozhodnutí o dotaci padlo až letošní rok na jaře,” řekl pro OIK TV vedoucí odboru investic a majetku Městského úřadu, Lukáš Pražan. Jedná se tak o druhou základní školu ve městě, která získala takto významnou dotaci. “V tuto chvíli běží výběrová řízení na zhotovitele. Jak u ZŠ Dobrovského, tak i zde. “Zhotovitel má má rok na postavení nebo realizaci těch projektů. Měl by začít o letních prázdninách skončit by měl příští rok v květnu,” dodal Pražan.

Realizace projektů z dotací, které mají dosahovat až 90% je šibeniční a proto bude probíhat za plné provozu školy. “V tuto chvíli přesně nevíme, jakým způsobem budeme muset omezit nebo upravit režim a organizaci docházky dětí do školy,” dodal Valúšek. Pokud se podaří získat zhotovitele, ten splní všechny termíny, měla by ZŠ Bedřicha Smetany k 110. výročí budovy školy příští rok v září otevírat modernizovaná.