ČESKÁ TŘEBOVÁ – České dráhy chystají řadu organizačních opatření. Ve městě na řece Třebovce se veřejně přetřásá možnost zániku železničního depa. “České dráhy pokud chtějí obstát v konkurenci, v nabídkách, tak musí hledat úspory. Ty hledají cestou zefektivnění vnitřních procesů. Jednou z těch cest je právě projekt optimalizace opravárenství,” odpověděl na otázku týkající se konkrétních kroků mluvčí Českých drah Radek Joklík.

O situaci se kromě zaměstnanců depa zajímá také vedení českotřebovské radnice. “To není jenom o tom, jestli tady depo bude, nebo nebude, v depu jsou zaměstnáni lidé. Jak o ty lidi bude postaráno, jestli dostanou nabídku jiné práce,” uvedl k problematice starosta města Jaroslav Zedník.

Budoucnost vozovny nenechává chladnými ani zástupce Pardubického kraje. Ten si u Českých drah objednává služby v oblasti dopravní obslužnosti. “Pokud se hovoří o tom, že depo kolejových vozidel jako organizační složka zanikne, tak my se ptáme, co bude s konkrétními pracovníky a jednotlivými pracovišti,” řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Podle Radka Joklíka, mluvčího národního dopravce, zatím nebylo o ničem definitivně rozhodnuto: “My rozhodně nechystáme žádné propouštění provozních zaměstnanců. Pokud bude ten projekt optimalizace opravárenství schválen v navržené podobě, tak v celé republice by mělo zaniknout cca 60 míst úřednických a vedoucích.”

Zaměstnanci v technických oborech by tak měli mít i nadále klidné spaní. Národní dopravce a Pardubický kraj naopak chystají projekty, které by měly provázat spolupráci mezi školami a Českými drahami. “Jsme byli železničními dopravci, jak nákladními, tak těmi, co zajišťují osobní dopravu, požádání o to, abychom obnovili větší důraz právě na profese, které na železnici působí,” doplnil hejtman Netolický. “Jednou z cest, jak získat, jak si vychovat tyto technické pracovníky do provozu, je i spolupráce s technickou školou v České Třebové,” sdělil OIK TV mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Právě na půdě zmiňované školy dojde 29. března k dalšímu jednání ohledně budoucnosti českotřebovského depa kolejových vozidel.