ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Základní škola Bratří Čapků v  Ústí nad Orlicí přivítala několik zahraničních stážistů z celého světa. Ti v rámci multikulturního projektu představili žákům jejich kulturu, zemi i způsob života.

Školáci měli během týdne oživenou jinak tradiční výuku. V některých vyučovacích hodinách pedagogy nahradili stážisté a ujali se hlavního slova. “Letos tady hostíme 8 studentů, plus minus jsme měli tento počet i v minulých letech,” zmínil Martin Falta, ředitel školy. “Jsou to studenti, kteří přijeli z různých částí světa. Máme tady studenty z Brazílie, z Číny, z Azerbajdžánu a z dalších vzdálených lokalit.” pokračoval.

Škola přivítala zahraniční studenty již počtvrté. Žáci ze 4. – 9. ročníků si tak zlepšili nejen znalost anglického jazyka, ale naučili se i více o dané zemi. Každý ze studentů měl přiřazenou učebnu, kde se jednotlivé třídy střídaly. Stážisté se v hodinách představili a zmínili zajímavé informace o zemi, ze které pochází. Se žáky na prvním stupni si rovněž zazpívali a zatancovali. Celý týden se o hosty starala náhradní rodina.

Program přinesl zkušenosti nejen žákům základní školy, ale i samotným stážistům. Student z Brazílie doufá, že nejde o jeho poslední projekt. “Je to pro mě úplně něco jiného, nikdy předtím jsem nic podobného nezkoušel, protože to je moje první zkušenost v rámci sociálního programu. Myslím si, že to chci někdy znovu zopakovat, možná v jiné zemi.” řekl nadšeně Rafael La Rocque, stážista.

Pětidenní zastávka cizinců v Ústí nad Orlicí skončila. Návštěva měla žáky především naučit toleranci a omezit předsudky vůči jiným kulturám.