ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Mírové náměstí žilo prvním ročníkem festivalu historické techniky Strojní oustecká sobota. během něho se představila řada historických strojů poháněných elektrickými a motorovými lokomobilami.

“Jsou tady třeba motory spalovací, které jsou tzv. volno běžkami. Když tomu motoru klesnou otáčky, otevře výfukový ventil, nasajete novou směs a blafne. Takže na první pohled máte pocit, tak jak to slyšíte, že ten motor běží nepravidelně. Blaf, pak se nic neděje, pak najednou blaf blaf dvakrát za sebou a zase dál,” řekl pro OIK TV ředitel Městského muzea v Ústí nad Orlicí Radim Urbánek.

Dostat takový stroj do původní podoby představuje spoustu zručnosti a dostatek volného času. Na některých tito nadšenci až jeden rok. “Představujeme tu stabilní motor Klíma, který je o výkonu 4 až 5 koní. Jedná se o jednoválec benzinový se zpožďovačem regulace. Je to taková ta první regulace, která pomocí zobáčku a pružinky tvoří otáčky,” řekl pro OIK TV jeden z vystavujících Miroslav Kajsrlík z Chocně. Stroj pochází ze 30. let minulého století. Původně sloužil jako záložní zdroj ve mlýně.

Dalšími kousky se mohl pochlubit Jaroslav Lhota z Chlumce nad Cidlinou, který přivezl tři stroje. “Tyto malý výkony těchto strojů se používaly spíš na chalupě. Poháněli šrotovník, malou cirkulárku, byly to prostě pomocníci, aby lidé nemuseli točit ručně,” dodal pro OIK TV Lhota.

Mezi vystavenými kousky byl i ten, který vyrobil dědeček Otty Wichterleho, vynálezce kontaktních čoček. Jednalo se o bezpečnostní pilu. “Celý horní stůl se pohybuje a odkrývá a zakrývá pomocí protizávaží vlastní kotouč. Takže, když někdo zavolal na toho, kdo řezal a ten se rychle otočil a ťuknul prsty, tak ťuknul jenom do krytu a neťuknul do pily a neuříz si je,” dodal Urbánek.

K vidění byly i nejrůznější modely různých motorů. S praktickými ukázkami přijeli také zástupce Národního technického muzea. Byl připraven i speciální program pro děti.