ČESKÁ TŘEBOVÁ – “Železničářské město” bylo jednou z pěti zastávek vlaku, který na trati mezi Brnem a Prahou připomněl historii poštovní přepravy po železnici. Příchozí si mohli prohlédnout jediný dochovaný vůz, nebo odeslat dopis či pohled z mobilní přepážky.

Krátce po deváté hodině ranní dorazila k druhému nástupišti českotřebovského nádraží speciální souprava “Muzejní vlakové pošty”. “Akci jsme zorganizovali proto, že bychom si nepřáli, aby toto řemeslo, které v České republice zaniklo v roce 1999, bylo zapomenuto. Letos zároveň slavíme 165. výročí ´vlakové pošty´ Vídeň – Brno – Praha”, sdělil OIK TV zakladatel Muzea vlakové pošty Petr Študent.

Největší zajímavostí byl vagon, jenž se jako jediný z dvou set vyrobených kusů v roce 1985 dochoval v takové podobě, ve které jezdil do zaniknutí připomínané služby. “Vše je uzpůsobeno tak, jak to vypadalo za běžného provozu. I portfolio zásilek odpovídá 80. a 90. letům minulého století,” řekl Petr Študent.

Posádku vozu obvykle tvořilo pět pracovníků. “Byl tady vedoucí, který zapisoval zásilky, byli tady třídiči, manipulanti, výpravčí závěru, kteří pobíhali po skladišti a vykládali a nakládali,” popsal zakladatel muzea Petr Študent.

Pomyslným můstkem do současnosti byla mobilní přepážka České pošty, kterou veřejnost mohla využít například k odeslání pozdravu z akce. Ve stejném voze byla k vidění i výstava mapující historii “Vlakové pošty” v letech 1850 až 2015. Opomenuta nebyla ani zmínka o “Letecké vnitrostátní poštovní přepravě”.