RUDOLTICE, LANŠKROUN – Na “Novém zámku u Lanškrouna” uspořádali pátý ročník charitativní akce nazvané “Knoflíkiáda”. Letošní pokračování bylo zvláštní nejen malým jubileem, ale především dosažením cíle, který si dobrovolná kastelánka Krasava Šerkopová vytyčila v roce 2010.

“Zámeček” se od letoška může pochlubit dalšími rekordy. Jeden z nich byl vytvořen díky drátovanému srdci. To bylo vyrobeno za více než 40 hodin z přibližně 66 metrů měděného drátu a má 1370 smyček. Věnováno bylo Nadačnímu fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Ten srdce nabídne v aukci a z jejího výtěžku podpoří zdravotně postižené.

Na vzniku druhého rekordu se přímo podíleli návštěvníci akce. 108 z nich svými těly vyplnilo srdce vytvořené z půl milionu knoflíků. Olemováno bylo stroji motocyklistů z Klubu českých turistů z Dolní Dobrouče.

Třetí český rekord vznikl neplánovaně. V časných ranních hodinách dobrovolná kastelánka zjistila, že po sečtení všech knoflíků přesáhne jejich sbírka milionovou hranici.

Od roku 2010 na “Zámečku” nashromáždili jeden milion sto tisíc knoflíků a získali na podporu handicapovaných téměř půl milionu korun. K tomuto počinu svým dílem přispěli i mnozí návštěvníci akce, kteří tak byli pomyslně odměněni westernovou show Bleskového Jacka a také pohádkou Divadla Štafličky “O lakomé tetce Držgrešli”.