ÚSTÍ NAD ORLICÍ / AUSTRÁLIE – Pobyt orlickoústeckých studentů v australském Melbourn se chýlí ke konci. Zpět se vracejí 9. září. Ve fotografiích pokračujeme ve zprostředkovávání jejich zážitků. Pátý den byl posledním v zapojení do projektu Melbourne.

Studenti už zvládli se ve městě samostatně orientovat i používat dopravu. Absolvovali návštěvu dřívějšího vězení, které fungovalo v letech 1845 – 1924. Je plné fotografií a posmrtných masek a studenty motivovala ke zjišťování, zda velikost a tvar lebky souvisí s možností stát se vrahem. Sobota přinesla zážitek z fotbalového zápasu o postup do finále národní ligy. Konal se na stadionu s 95 000 místy k sezení a 15 000 na stání, které si předtím detailně prohlédli.

Od neděle začali studenti hrát připravené představení. První českému obyvatelstvu, žijícímu v Austrálii, v pořadí třetí pak dětem základní školy. Od pondělí se také denně zapojují do výuky. Škola prý je zcela odlišná. Je v moderní budově a ve sborovně se potkává 100 učitelů. Studenti tráví přestávky venku, všichni mají notebooky, nosí uniformy a jsou stále happy.