ÚSTÍ NAD ORLICÍ (ČERNOVÍR) – Černovírské rolování slámy se letos konalo již poosmé. Úvodní část programu patřila mládežnické soutěži, do které se zapojila čtyři družstva. Do finále dětského klání se probojovaly dva týmy, které balíky se slámou rolovaly na trati dlouhé 111 metrů. Z vítězství se nakonec radovalo družstvo nazvané Rebelové, které porazilo místní omladinu.

Zatímco mládež měla takzvaně odpracováno a mohla převzít ceny, dospělé jejich měření sil teprve čekalo. O prvenství se ucházelo 8 družstev. Mezi nimi i výpravy z partnerských měst Ústí nad Orlicí, tedy polské Bystřice Kladské a německého Berlína-Neuköllnu.

Na startu nechyběli největší favorité a několikanásobní vítězové z České Třebové, kteří se tentokrát proměnili v seniory a své mužstvo pojmenovali Cácostarci. Obhájcům titulu z posledních tří ročníků ale letos došly síly, když si neprobojovali do finále.

Rolování na trati dlouhé 222 metrů s balíkem vážícím přibližně 150 kilogramů vyšlo nejlépe hasičům z Horní Čermné. Nejrychlejší čtveřice nejenže předčila druhé Bejky a třetí Psi ze Sudslavy, ale zároveň si vybojovala postup na obdobnou soutěž, která se v září uskuteční v partnerském Berlíně-Neuköllnu.