ÚSTÍ NAD ORLICÍ, ČESKÁ TŘEBOVÁ – První ročník cyklistického závodu neregistrovaných jezdců pod názvem „24 hodin na kole aneb vypusť duši u Třebovky“ se uskutečnil v okolí České Třebové a Ústí nad Orlicí. Pořadatelství akce se ujalo občanské sdružení Rozhoupej město.

Na start cyklistického maratonu, při němž závodníci nevyšlápnou z pedálů po dobu 24 hodin, se postavilo celkem 20 účastníků. K realizaci v našem regionu ojedinělého sportovního klání došlo především díky snaze organizátorského týmu, prvotní myšlenka se však zrodila mimo jeho řady. O tom, že se celou akci podařilo dotáhnout do konce, se přesvědčilo 7 jednotlivců, 3 tříčlenná a 2 dvoučlenná družstva. Závod byl určen všem neregistrovaným cyklistům od 15 let výše. Neplnoletí se mohli zúčastnit pouze se souhlasem zákonných zástupců. Vrchní věková hranice účastníků nijak omezena nebyla, a tak se na trati mohli setkat závodníci, v jejichž ročnících narození byl rozdíl jedné i více generací. Bez ohledu na kategorii kroužili jezdci vždy jednotlivě po okruhu měřícím 9,2 km s minimálním převýšením. Trať byla vedena z Ústí nad Orlicí přes Dlouhou Třebovou pod Zacharovec a zpět po silnicích s asfaltovým povrchem. Svou roli tak mohl sehrát i vhodně zvolený bicykl, neboť jezdci se širším profilem se při velké porci kilometrů nadřeli přece jen o něco více. Těžké chvíle zažívali především ti, kteří podcenili přípravu. Většina závodníků se v duchu olympijských tradic držela hesla „Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se“. Mnozí z nich však na vlastní kůži pocítili platnost jiného osvědčeného přísloví – „Těžko na cvičišti, lehko na bojišti“. Někteří se na ně rozpomenuli se zaťatými zuby, jiní s úsměvem, protože se ve volných chvílích pilně věnovali tréninku. Přestože zátěž byla enormní a někteří z jezdců si sáhli na dno, neboť šlapali do pedálů i ve chvílích, kdy většina jejich spoluobčanů se již oddávala spánku, žádný z nich ze závodu neodstoupil. Se ctí se s nástrahami maratonu vypořádali všichni zúčastnění.

V kategorii dvoučlenných družstev se na druhé příčce umístil tým Dva v jednom, který se musel sklonit před jezdci z mužstva Tablety. Třetí místo v soutěži tříčlenných celků opanovali českotřebovští Pohodáři, o stupínek výše se umístily Modré Želvy a nejlépe se vedlo týmu USTA IBK. Mezi jednotlivci získala bramborovou medaili jediná účastnice Gabriela Matějíčková, bronz si odvezl Josef Mlynář, stříbro si vyjezdil Milan Richter a zlato získal David Polák.