LANŠKROUN – Opět po roce se na lanškrounském zámku předávaly pamětní medaile. Ty jsou každoročně udělovány lidem, kteří se zasloužili o rozvoj a rozkvět města a těm, kteří významným způsobem přispěli k proslavení města jak v České republice, tak v zahraničí.

V úvodu slavnostního večera pár slov pronesla zastupitelka Monika Dušková společně se starostou města Radimem Vetchým. Letos byli pamětní medailí a pamětním listem oceněny tři významné osobnosti. První byla Eva Bernášková, která svůj život zasvětila dětem. “Já jsem byla ředitelkou Mateřské školy a měla jsem tam nejdřív trojtřídku, pak jsem měla čtyřtřídku, měla jsem tam teda i logopedickou třídu,” řekla oceněná Eva Bernášková.

Druhým oceněným byl Stanislav Medřický. “Já jsem cenu dostal za to, že tady víc jak deset let rozvíjíme činnosti s vybranými žáky v oblasti vědy a techniky, kteří pracují na vědeckých a technických projektech,” sdělil oceněný Stanislav Medřický.

Překvapená byla i poslední, třetí oceněná. Dobrovolná kastelánka Nového zámku u Lanškrouna Krasava Šerkopová. “Jsem měla na poště dopis a říkám, proč mě píšou z kanceláře pana starosty, a když jsem to otevřela, tak musím říct, že jsem nevěřila svým očím, velice mě to překvapilo,” řekla oceněná Krasava Šerkopová.

Přímo na slavnostním ceremoniálu byly pamětní medaile předány třem osobnostem, v konečném důsledku bude jejich držitelů ale více. “Dále budou oceněni ještě zástupci firmy AVX, která slavila 25. výročí a výrazným způsobem ovlivnila život v Lanškrouně. Jsou to zástupci firmy z Ameriky, kteří, protože nemohli přijet na dnešní den, tak budou oceněni dodatečně,” dodal starosta města Radim Vetchý.

Po slavnostním předání medailí byl na programu koncert harfenistky Ivany Dohnalové v sálu zámku.