LANŠKROUN – S výrobky firmy Forez v Ostrově u Lanškrouna se kromě evropských zemí můžete setkat také např. v Malajsii, Indii, Spojených státech či Brazílii. Na to, jak jsou vyráběny se  nyní poprvé v její dvacetileté historii mohl do jejích provozů v Ostrově a Sázavě přijít kdokoliv podívat při Dni otevřených dveří.

V Ostrově začala prohlídka prostor jednoho výrobce komponentů pro automobilový a elektrotechnický průmysl na recepci školícího střediska, kde příchozí obdrželi mapu prohlídky. Ve druhém patře se mohli rodiny s dětmi zastavit ve vzdělávacím koutku, anebo se vydat přímo do výroby na prohlídku nástrojárny. “Tady ten prostor, kde teď stojíme je vlastně montáž forem a nástrojů, kde pracují nástrojaři a lícují přesné díly, z kterých potom jsou vlastně vstřikovací formy a nástroje,” řekl Martin Karlík, spolumajitel firmy a vedoucí nástrojárny.

Podívat se na Den otevřených dveří přišli i dřívější či současní zaměstnanci, ale také možná pracovníci budoucí. “V nástrojárně máme vlastně i pracoviště pro učňovskou mládež, kde vlastně vychováváme z řad učňů naše budoucí zaměstnance,” řekl Martin Karlík, spolumajitel firmy a vedoucí nástrojárny.

Prohlídka poté pokračovala na lisovně kovů, ze které si zájemci mohli odnést hliníkový žeton do nákupního vozíku. Balkón nad lisovnou také návštěvníkům nabídl pohled z ptačí perspektivy. “My letos slavíme 20 let výročí založení firmy, takže je to vlastně poprvé v historii firmy, kdy ukazujeme lidem naše prostory výrobní. Chceme jednak ukázat, co tady děláme, aby lidi měli větší představu o tom, co děláme,” řekl Martin Karlík, spolumajitel firmy a výkonný ředitel.

Mezi další zajímavosti patřil 3D skener, který slouží ke kontrole přesného zpracování výrobků. Kdo se vydal dále do výrobního závodu v Sázavě, mohl ve skupince vidět i automatizovanou výrobu plastových dílů. Historicky vůbec první příležitost prohlédnout si provozy společnosti Forez v Ostrově a Sázavě využilo skoro dva a půl tisíce lidí.