ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Na dětská oddělení pěti krajských nemocnic a do vozidel Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje dorazila zásilka s nečekaným původem. Jedná se o hračky, které vyrobili trestanci z Věznice Mírov.

Dítka hospitalizovaná v Orlickoústecké nemocnici dostala ještě před nedávnými Vánocemi dárek v podobě plyšové hračky. Medvídky vyrobili vězni z Mírova. Možná trochu nečekanou spolupráci mezi nápravným zařízením a nemocnicemi zprostředkoval Pardubický kraj. “Mně tento projekt přišel velice zajímavý, protože vězni v nápravném zařízení, a v jednom z nejtěžších nápravných zařízení u nás, odsouzení často na doživotí nebo na víceleté tresty, tak v krejčovské dílně připravují hračky pro děti. A to si myslím, že je taková docela zajímavá symbolika,” sdělil OIK TV hejtman Martin Netolický.

Každý malý pacient dostal během pobytu v nemocnici svou hračku, aby došlo ke zmírnění psychické zátěže z hospitalizace. Plyšák dětem zůstal i po odchodu ze zdravotnického zařízení. Z mírovské věznice zatím do krajských nemocnic dorazilo 850 plyšových hraček.