ČESKÁ TŘEBOVÁ – Od začátku února takřka denně se line obchodní a obytnou zónou v České Třebové na Parníku hudba, která svým hlukem a neustálým nácvikem obtěžuje okolí. Na vině jsou hudební skupiny, které si zřídily zkušebnu v přilehlém autobazaru. Podle naší ankety s „novou“ hudební zkušebnou obyvatelé sousedících bytových domů nesouhlasí.

Hudebníci z kapely The Pops tvrdí, že se stížnosti na hluk k nim nedostaly. Městská policie nám potvrdila, že do místa zkušebny vyjížděla na telefonické upozornění. Na místě zastihla druhou z hudebních skupin. Majitel objektu, ve kterém se zkušebna nachází, byl s danou situací seznámen až od nás a navrhl změření hladiny hluku. To může Hygienická stanice v Ústí nad Orlicí provést pouze v případě, že k tomu bude vyzvána buď občany, nebo organizací. Nastala také otázka, zda je objekt autobazaru zkolaudován ke zřízení hudební zkušebny, která svým hlukem zasahuje do okolí.

Podle vyjádření Jiřího Malečka, vedoucího odboru výstavby Městského úřadu v České Třebové, není žádost na projednání změny užívání stavby ze strany majitele evidována. Příslušný odbor bude situaci šetřit na základě našeho podnětu. Od natáčení naší reportáže hudební skupiny hlasitost svých zkoušel podle některých obyvatel v okolí výrazně omezily a nezkouší jako před týdnem. Možná by stálo za to vyřešit zkoušení hudebních skupin podobně jako v jiných městech. V České Třebové řeší problém s nevyhovujícími prostory, podle našich informací, kolem deseti hudebních skupin.