ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – První nápor sněhu máme za sebou, ne všichni z něj ale vyšli se zdravou kůží. Se sněhem a ledem jdou ruku v ruce úrazy. Přineslo je první lyžování, ale i silné mrazy, které povrch silnic a chodníků proměnily v nebezpečnou klouzačku.

Na chirurgickém oddělení Orlickoústecké nemocnice to pocítili čekárnou plnou lidí se zlomeninami a naraženinami a plným lůžkovým oddělením. Nejvíce dominují úrazy ze sjezdovek a pak také následky neopatrné chůze na zledovatělém povrchu. Z pohledu měst a obcí, které mají podle zákona úklid sněhu na pěších komunikacích na starosti, je zima dobou, kdy se obyvatelé na radnice obracejí více než kdy jindy.

Předmětem bývá nejen často oprávněná kritika zimního úklidu, ale také úrazy a žádosti o jejich odškodnění. Na MÚ v České Třebové bylo v loňském roce podáno 5 žádostí o odškodnění, v Ústí nad Orlicí nahlásili postižení dva úrazy. Na doporučení pojišťoven obě města ani jeden z nich neodškodnila. Podle zástupců z obou radnic je příčinou sníženého počtu žádostí fakt, že lidé si začali uvědomovat vlastní odpovědnost při úrazech a také přizpůsobili své obutí i chování podmínkám, ve kterých se ve sněhu pohybují.