ÚSTÍ NAD ORLICÍ – ZŠ Třebovská v Hylvátech a MŠ Heranova na sídlišti Štěpnice musí podle energetického auditu jako poslední ze školských objektů ve městě vyřešit únik tepla. Umožní to dotace z Operačního programu Životní prostředí, která opravy z 90 % zaplatí.

Zateplovat se bude souběžně, a to od letošního září. V létě tomu bude v obou areálech předcházet tepelná izolace střech, v případě ZŠ Třebovské bude spojená s opravou krovu a střešní krytiny na budově I. stupně. Zateplovací práce uvnitř i vně objektů pak budou probíhat až do jara roku 2014. V současné době zaplatí město ročně za teplo v MŠ Heranova přes 600 tisíc korun, ZŠ Třebovská spotřebuje po rekonstrukci topného systému plyn za téměř 700 tisíc.

Po kompletním zateplení by se úniky tepla v obou objektech měly snížit na polovinu. Obě školy také dostanou novou fasádu. Zatímco ZŠ Třebovská se oblékne podle návrhu městského architekta do teplých podzimních barev, v MŠ Heranova by měla barevná kombinace korespondovat s novým názvem, který školka chystá.