ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Po zápisech do mateřských škol mají města Česká Třebová a Ústí nad Orlicí. Zatímco v České Třebové jsou všechny školky kapacitně plné, v některých ústeckých školkách řeší volná místa. Předškolních dětí na Orlickoústecku ubývá. Potvrdila to letošní situace u zápisů do mateřských škol.

Zatímco loni musela být v České Třebové otevřena navíc jedna nová třída, letos kapacita školek pro přijetí tříletých dětí stačila. Nejvíce českotřebovští rodiče dávali děti do školek v centru, 20 jich bude své děti vozit do MŠ Rybník. Kapacitně školky stačí zájmu také v Ústí nad Orlicí. Tam rodičům tradičně nabízejí umístění dětí v rámci 8 mateřských škol. Největší zájem byl podle Luboše Mikysky tradičně o docházku v předškolních zařízeních v centru města.

Naopak ve školkách v okrajových částech města zůstalo volných 8 míst. Školky to řešily druhým kolem zápisů ve středu 12. června. V obou městech se nepodařilo při zápisu umístit jedno tříleté dítě, podle vedoucích odborů byl důvodem nezájem rodičů o docházku jinam než do požadované mateřské školy.