ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Některá města v našem regionu již k zákazu podomního prodeje přikročila. V České Třebové i Ústí nad Orlicí se k tomuto kroku odhodlali a podomní prodej na území města vyhláškou zakáží v nejbližší možné době. Ani v jednom z měst obyvatelé samozvané hosty nevítají.

V České Třebové někteří z nich se současnou situací seznámili své zastupitele. Město se rozhodlo zakročit a chystá zákaz podomního prodeje, tedy prodeje v místě bydliště obyvatele. Podle prvních předpokladů radních by měl být v České Třebové podomní prodej vyhláškou zakázán od června letošního roku. To by někteří uvítali. V Ústí nad Orlicí přikročí k zákazu rovněž na základě podnětu od obyvatel.

Územní odbor Policie České republiky v Ústí nad Orlicí evidoval za rok 2012 ze strany podomních prodejců deset případů podvodu na obyvatelích, zejména seniorech. V letošním roce byly zatím nahlášeny tři případy. Lidé se ovšem s nezvanými návštěvníky setkávají častěji. Mnozí z nich se zákazem podomního prodeje souhlasí. V Ústí nad Orlicí schválili zákaz podomního a pochůzkového prodeje. Nařízení nabude účinnosti od 1. července.