ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Ne každá základní nebo střední škola v současné době začíná vyučování přesně v osm hodin, jak tomu bylo před několika lety zvykem. Někteří zákonodárci dokonce hovoří o tom, aby začátek vyučování byl až v devět hodin.

Na školách našeho regionu jsme udělali miniprůzkum. Chodit ráno až na devátou hodinu, by většina námi oslovených žáků přivítala. Většina také pohotově dodávala, jak by získaný čas využila. Jiní nesouhlasí a vysvětlují, proč by s tím měli problém. Dospělí jsou k návrhu posunout začátek vyučování až na devátou hodinu skeptičtí. Učitelé argumentují posunem vyučování do pozdních odpoledních hodin a tím ještě větší únavou dětí.

Také rodiče s návrhem spíše nesouhlasí. Důvodem je zajetý denní režim a možné ohrožení mimoškolních kroužků dětí. Již nyní ředitelé škol mohou začátek vyučování posunout tak, aby vyhovoval například při dojíždění dětí autobusy nebo vlaky. V našem regionu jsou tedy základní nebo střední školy, kde se začíná již za deset minut osm nebo až ve čtvrt na devět.