ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Ministerstvo vnitra ohlásilo novelu, jíž chce zvednout postihy za přestupky. Zabránit by měly násilnostem a agresivnímu chování, se kterým se nyní na veřejnosti setkáváme. Jak často při nich policie zasahuje, jsme zjišťovali ve městech Česká Třebová a Ústí nad Orlicí. Z pohledu Policie ČR jsou přestupky na denním pořádku.

Jen v letošním roce už jich v rámci celého Orlickoústecka řešili přes jeden tisíc. Při jednání majetkového charakteru se jich podařilo objasnit celá třetina, ve veřejném pořádku a občanském soužití zůstalo neobjasněných 49 případů. V Ústí nad Orlicí loni šetřili na úseku veřejného pořádku, proti občanskému soužití a majetku 179 oznámení, z nichž 116 bylo projednaných jako přestupek. Zajímavý je také meziroční nárůst. Zatímco loni do konce května šetřily úřednice správního odboru 77 oznámených přestupků, letos už jich bylo 102. Nárůst evidují hlavně v kategorii občanského soužití typu schválností, hrubého jednání nebo veřejné urážky. Město Česká Třebová je na tom v absolutních číslech hodně podobně. Řešilo přes 2000 přestupků, z čehož Městská policie vyřešila 1400, město 600.

Jako nejčastější jsou označovány přestupky proti majetku, občanskému soužití, veřejnému pořádku a porušení veřejně závazných vyhlášek. Až dosud bylo možné vyváznout z přestupku na místě blokovou pokutou jeden tisíc korun. Připravovaná novela v návrhu počítá až s pětinásobkem. Při opakování ve správním řízení by se pak pětitisícová pokuta za rušení nočního klidu mohla změnit na patnáctitisícovou nebo postih za vandalství z 50 na 75 tisíc korun. Recidivistům podle novely hrozí také zákaz pobytu, lidem opakovaně vinným pak záznam do evidence přestupků. Ministerstvo vnitra předpokládá, že novela začne platit od ledna 2015.