ČESKÁ TŘEBOVÁ – Kamery a počítače teď místo výpravčích hlídají pohyb vlaků na hlavním koridoru z Moravy do Čech. Umožnil to projekt Správy železniční dopravní cesty, který se jen v českotřebovském provozním obvodu projevil úbytkem 19 lidí. Míst, kde už výpravčí neuvidíme, je na tomto úseku dvanáct.

Z provozního okruhu Česká Třebová počínaje stanicemi Zábřeh na Moravě přes přestupové místo v Rudolticích se změny týkají také Třebovice, kde je provoz také značně omezen. Řídící centrum je nyní v Přerově. V jednotlivých stanicích kvůli tomu došlo k úpravě softwarových zabezpečovacích a sdělovacích systémů a byly dovybaveny kamerovým systémem. Ale i technika občas zazlobí. Aby se pro tento případ železnice nedostala do kolapsu, jsou všechny opuštěné prostory nadále plně vybaveny pro obsluhování místně.

V Přerově jsou na to připraveni úsekoví dispečeři, v Zábřehu a Třebovici pohotovostní výpravčí. Celkově si projekt výstavby dálkově ovládaného zabezpečení na tomto úseku vyžádal 140 milionů korun. Z téměř 85 % se na financování podílela Evropská unie prostřednictvím Fondu soudržnosti a operačního programu Doprava. V další etapě má dojít k optimalizaci úseku Praha – Česká Třebová a budování Centrálního dispečerského pracoviště v Praze. Pro českotřebovský provozní okruh by to znamenalo nádraží bez výpravčího nejen v Ústí nad Orlicí a Brandýse, ale například i v Chocni.