ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍPřed plošným vypalováním trávy opět varují hasiči. Vedou je k tomu smutné případy udušení kouřem nebo uhoření při nezvládnutém, původně jen malého kousku vypalované plochy. Zvláště větší plochy dříve sváděly k plošnému vypalování.

To je nyní trestné a jarní úklid by se kvůli vysokým pokutám nemusel majitelům vyplatit. Hasiči Pardubického kraje již před třemi lety spustili speciální službu – ohlašování pálení elektronicky. Formulář je dostupný na www.hzspa.cz/paleni. Nadále lze pálení nahlásit i telefonicky na Krajské operační a informační středisko, tel. 950 570 112. Zahrádkáři mohou provádět spalování hořlavých látek bez ohlášení, ale za bezpečnostních opatření.

I když na Orlickoústecku mají v případě veřejných ploch počty hasičských zásahů vzestupnou tendenci, škody na majetku v případě mezí, železničních náspů a neobdělávaných ploch jsou od roku 2010 nulové. Naopak stoupají v případě luk, pasek nebo lesních školek. Také v letošním roce už hasiči u požárů trávy a porostů zasahovali. V rámci Pardubického kraje vyjeli sedmkrát, na Orlickoústecku dvakrát – v Dolní Dobrouči a Leštině. Ve všech případech se jednalo o zakázané pálení trávy beze škod. Uchráněné hodnoty přesáhly 5 milionů korun.