ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V upraveném režimu se chystá pracovat vojenské zařízení v Ústí nad Orlicí-Kerharticích. Důvodem je nařízená restrukturalizace, kvůli níž do roku 2014 personálně i zásobami podstatně zeštíhlí.

Orlickoústecké radnici to oznámil náměstek ministra obrany pro ekonomiku Libor Karásek v doprovodu brigádního generála Vladimíra Halenky. Areál je rozlehlý. Po obvodu má 1,6 km. Zahrnuje 76 budov, v nichž je v současné době uskladněno přes 100 kusů speciální vojenské spojovací techniky a tomu odpovídající materiál v řádech statisíců položek. Starají se o ně vojáci a civilní zaměstnanci v celkovém počtu 70 lidí. Odejít musí dvě třetiny z nich.

Úměrně tomu se má přizpůsobit stav materiálu i zásob. V současné době je záměr ve stádiu pohovorů s lidmi. První výpovědi by měly být datovány po 1. dubnu. Vojáci najdou uplatnění v rámci jiných útvarů, civilní zaměstnanci snad najdou práci u budoucích nájemců uvolněných objektů. Jak během schůzky na radnici oba zástupci z ministerstva ujistili, nastavená spolupráce s městem a veřejné prezentace armádní bojové techniky by měly pokračovat i nadále.