ČESKÁ TŘEBOVÁ – Sraz si dali na Starém náměstí v neděli odpoledne. Děti i dospělí, přišli všichni, kterým už je zima dlouhá a těší se na jaro. Akce měla název Vítání jara a pořadatelsky se na ní podílelo Mateřské centrum Rosa.

Zajistilo také dostatek materiálu pro výrobu symbolů jara v podobě velikonočních pomlázek a zajíčků. Aby mohly zimu vyprovodit z města, museli se na to malí i velcí patřičně vybavit. Nejčastěji to byla výroba figurek ze sena a hadříků. Povídat o jarních zvycích přišla dětem také ředitelka městského muzea Jana Voleská. Připomněla zvláště ty, jež se váží k České Třebové. Například Vítání léta se stromky ozdobenými vyfouknutými vajíčky, které jsou pro tuto oblast doloženy.

Samotné vítání jara pak organizátoři spojili s vynášením Moreny z města. A to i přesto, že právě tento zvyk se podle Jany Voleské pro Českou Třebovou nepodařilo dohledat. Do čela průvodu se postavila slámová figurína na tyči s náhrdelníkem vyfouknutých vajec na krku. Zhruba padesátka přítomných ji za zpěvu odnesla k nedaleké řece, kde ji poslala po vodě ven z města.I když se Morena nikde nezachytila a z místa shozu skutečně odplavala, počasí rozhodlo jinak a následující dva dny město zasypalo novou dávkou sněhu.