LANŠKROUN – Den otevřených dveří se Štěkáním na Ježíška chystají v psím útulku v Lanškrouně. Pamlsků nebo pána se možná dočká i nejnovější přírůstek, ve středu přivezený retrívr. Díky své rase dostal jméno Goldy a stal se 801 psím obyvatelem od zahájení činnosti útulku. Psů bylo celkem 22 a štěkali na nás jako o závod, jako by chtěli dokázat, že štěkání na Ježíška, o kterém jsme přijeli točit, pro ně nebude žádný problém.

Kromě zatoulaných a odložených psů přijímají v útulku také zvířata týraná. Své o tom ví skupinka malých kříženců z Třebíčska. Na požádání Ligy pro ochranu zvířat sem byli zkušebně umístěni na dobu jednoho měsíce. Útulek se nachází v těsném sousedství lanškrounské veterinární školy a za 7 let působení je svými psími závody nebo Štěkáním známý po celém regionu. V současné době se útulek chystá na Vánoce Dnem otevřených dveří, při kterém budou psí obyvatelé štěkat na Ježíška.

Ten jim loni prostřednictvím návštěvníků pod stromeček nadělil téměř 800 kilogramů granulí, rýže a ostatních dobrot. První letošní nadílka už také přišla, a to v podobě výtěžku z akce Pomozte naplnit misky v útulcích, kde byl Lanškroun obdarován jako jeden ze 48 přihlášených. Získané granule vystačí na 5 348 misek krmení. Letošní Štěkání na Ježíška je naplánované na sobotu 21. prosince. Pejsci pod stromečkem uvítají rýži, granule, piškoty nebo hračky, ale vůbec nejvíc by si přáli natrvalo zase najít novou rodinu. Nejlépe ještě letos před Vánoci. Podle zkušeností vedení útulku se zatím daří psům toto jejich přání dlouhodobě plnit.