ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Z pohledu měst České Třebové i Ústí nad Orlicí je nabídka služeb pro seniory bohatá. Dostupná je příležitostná výpomoc doma, pečovatelská služba i celodenní péče s ubytováním. V Ústí nad Orlicí provozuje služby Centrum sociálních služeb, v České Třebové Sociální služby.

Další možností bydlení jsou domovy pro seniory. Ten orlickoústecký je vedený pod názvem Domov důchodců a má kapacitu 139 lůžek. Klientům kromě ubytování a stravy nabízí také doplňkové služby a kulturní či sportovní vyžití. Od ledna letošního roku se transformuje na Domov pro seniory a Domov se zvláštním režimem pro lidi s demencí. V České Třebové nachází starší generace zázemí v Domově pro seniory s kapacitou 102 lůžek.

Ubytovaní žijí samostatně nebo ve vícelůžkových pokojích. Kromě audioknihovny a místnosti pro bohoslužby zde mají klienti k dispozici společenské prostory na každém patře. Co se týká celkových nákladů, senioři v České Třebové za bydlení v domově zaplatí od 7860 do 9820 korun za měsíc, v Ústí nad Orlicí pak 8300 až 9900 korun. V současné době diskutovaná úprava stropových plateb by mohla tyto ceny od května navýšit až o 600 korun.