ČESKÁ TŘEBOVÁ – V České Třebové se stalo vítání nového roku na Starém náměstí již tradicí. V posledních letech se z půl jedné přesunul na půlnoc. Atmosféru silvestrovské noci, jejíž program začal již v jedenáct hodin večer, dotvářel horký čaj a svařené víno podávané zdarma. Těsně před půlnoci zaplnila náměstí až tisícovka lidí.

Po půlnočním přípitku od vedení města mohl začít velkolepý ohňostroj, který již po čtrnácté zajistila brněnská firma. Do vzduchu vylétla během necelých deseti minut tisícovka pyrotechniky. Mimo oficiálního ohňostroje se celé město stalo nekontrolovatelnou válečnou zónou. Ostatně to dokládají diskuze na sociální síti. „Letos poprvé jsem vzala děti na ohňostroj a už to víckrát neudělám. Klárka odcházela ubrečená a vyděšená. Ohňostroj by se nám líbil, ale to, že nám někdo odpaluje rakety přímo za zadkem a další zas hází dělobuchy přímo v podloubí, to děsilo i mě,“ napsala na jedné z diskuzí návštěvnice vítání roku 2013 v České Třebové.

„Diskuze o tom, jestli ohňostroj nemůže být dřív, jestli to nebude našim občanům vyhovovat v čase kolem sedmé osmé hodiny, je možná. Jestli občané budou mít zájem, tak se jim my přizpůsobíme,“ řekl pro OIK TV starosta města Jaroslav Zedník. I když je vyhláškou města používání zábavné pyrotechniky na Silvestra a Nový rok dovoleno, nedává to nikomu právo ji používat na úkor jiných, např. házet ji pod nohy, přímo pod okny bytových domů nebo na zahrady, kde kolikrát přebývají domácí zvířata. Ale právě toho jsme byli mimo oficiální program svědky.