ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Termínově se v posledních letech svatby nijak neliší. Zhruba čtvrtina jich proběhne do poloviny roku, největší část v létě a zbytek v podzimních měsících. Potvrzují to každoroční počty obřadů. V České Třebové to loni bylo 59, v Ústí nad Orlicí 56 svatebních obřadů. Co se ale podle matrikářek od minulosti výrazně liší, je průměrný věk snoubenců, který se ustálil na 30 letech.

Že ale manželství patří ke každému věku, svědčí 18letá nevěsta a 73letý ženich, které matrikářky v Ústí nad Orlicí zaznamenaly. Také obřad na radnici už dávno není pravidlem. Naopak snoubenci rádi volí netradiční místa. Přímo v České Třebové jsou takovými prostory nejvíce Boseňský pavilon v parku Javorka, chata Maxe Švabinského, restaurace na Horách nebo doma na zahradě. Odehrává se tam třetina sňatků. Na Orlickoústecku jsou těmito místy pak nejčastěji park Kociánka, rekreační oblast Mandlu, Habřinka v Českých Libchavách nebo Andrlův Chlum.

Když odečteme poplatky za obřad mimo radnici, oblečení, květiny a prstýnky, je svatba nákladnou záležitostí hlavně kvůli cukroví. Napéct ho lze doma nebo objednat na zakázku. Svatba do 30 lidí tam přijde na 5 tisíc, velká okolo 100 lidí asi na 10 tisíc korun. Ne každý se ale k velké svatbě kloní. Ať už se rozhodnete pro svatbu malou či velkou, mějte na paměti, že je hlavně o vás a každý, s kým se máte ten den potkat, rád počká.