ČESKÁ TŘEBOVÁ – Českotřebovská čistírna odpadních vod je dokončená. Definitivní hotovo řekli stavbaři ve čtvrtek 20. prosince, kdy opustili objekt a s veškerou technikou se přesunuli na jiné staveniště. Celý příští rok pojede zrekonstruovaná čistička ve zkušebním provozu. Celkem jim stavba trvala rok a půl.

Za tu dobu dokázali čističku od základů přebudovat ve zcela nový objekt a ještě přitom zrekonstruovat stávající kanalizaci nebo ji doplnit o lokality nové. Jak se to podařilo, obhlíželi ve středu 12. prosince účastníci posledního kontrolního dne na stavbě. To už měla čistička po místním šetření povolení zkušebního provozu. Závěrečnou podobu zrekonstruovaného objektu přijela zkontrolovat také zástupkyně z fondu životního prostředí, který stavbu dotačně podpořil.

Podle ní „…dodavatel pracoval dobře, harmonogram stavby byl dodržován bez větších problémů, na stavbě proběhlo několik změn, které byly konzultovány s fondem, na fondu byly odsouhlaseny, takže z pohledu OPŽP nebo Státního fondu životního prostředí si myslím, že stavba proběhla v pořádku.“ Podle hlavního dozoru je objekt stavebně dokončen včetně budovy kalojemu, který se rekonstruoval jako poslední. Tam kvůli klimatickým podmínkám dělníci ještě nestihli dokončit část fasády. Podle rozhodnutí z místního šetření, které proběhlo 5. prosince, bude dokončena na jaře. Kvůli odstraňování případných závad a nedostatků zůstane čistírna ve zkušebním provozu po celý rok 2013.