ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Bydlet v Ústí nad Orlicí okolo komunikace I/14 je podle místních za trest. A to od té doby, co z kdysi dvouproudé silnice vznikla čtyřproudovka. Nejenže kvůli tomu většina majitelů domů přišla o své předzahrádky, ale trpí blízkostí silnice, která někde není ani půl metru od vchodu.

Důsledky poměrně hustého provozu obyvatele ohrožují také na majetku. Ve fasádách domů už při předjíždění skončil nejeden nepozorný řidič, naposledy se tomu stalo v sobotu 20. dubna. Od vchodu blízkého domu ho dělily centimetry. K situaci obyvatelé sepsali petici. V úseku Královéhradecké a Zborovské ulice ji podepsalo okolo 250 lidí. Žádali snížení rychlosti a návrat dvouproudovky.

Rada města už jednou lidi podržela a návrh na stažení noční 70 podpořila. Na demontáž značky ale z rozhodnutí Dopravního inspektorátu nedošlo. Následná stížnost obyvatel vyvolala nové jednání na radnici, jehož výsledkem bylo rozhodnutí z 22. dubna o tom, že sedmdesátka bude odstraněna a bezpečnost podpořena investicí města na rozdělení dvou ze tří přechodů ostrůvky. Správce komunikace, Ředitelství silnic a dálnic, se kterým zástupci petice také jednali, pro letošní rok zařadilo do svého plánu rekonstrukci vozovky s novým povrchem. Práce by měly zahájit v měsíci červnu.