ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Od neděle 2. června sledujeme záběry valící se masy vody v jižních, středních a severních Čechách, které nemohou snad nikoho nechat klidným. Náš region naštěstí záplavy nezasáhly. Ale protože si sám povodně v roce 1997 prožil, je solidarita s neštěstím tamních lidí o to větší.

Jak jsme zjistili bleskovým průzkumem v ulicích měst Česká Třebová a Ústí nad Orlicí, sledují události v zasažených místech Čech bedlivě všechny věkové kategorie, někteří navíc s obavou o své přátele či známé. Radnice se povodněmi začaly zabývat hned v pondělí. Tak, jak samy přijaly pomoc v roce 1997, když se rozlily řeky na Orlickoústecku, organizují ji nyní na oplátku ony. Například Ústí nad Orlicí hned v pondělí vydalo k situaci prohlášení a začalo organizovat možnou pomoc. Český červený kříž zase vyhlásil humanitární sbírku na čistící a desinfekční potřeby.

Ve čtvrtek už bylo místo sběru ve městě z poloviny zaplněno a chystal se odvoz z dalších sběrových míst. Ta tentokrát oblastní spolek rozšířil po celém regionu tak, aby první várka pomoci mohla k příjemci zamířit v neděli 9. června. Zareagovali také hasiči z České Třebové a Rybníku, kteří před jedenácti lety spojili své síly a pod organizací Dlouhé Třebové vyjeli pomáhat do města Protivína. Letos by chtěli pomoc směřovat právě tam. A pomocnou ruku postupně nabízejí další. Ve středu například ohlásil Lanškroun pomoc materiální, finanční a hasičských jednotek, ve čtvrtek Česká Třebová odeslala úklidový a desinfekční materiál do Svobody nad Úpou. Z orlickoústeckého územního odboru vyslali jednotku pořádkových policistů na výpomoc do Kralup nad Vltavou a 3 českotřebovští skauti odjeli pomáhat do Rudníku.