ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Bylo to poprvé, co Ústí nad Orlicí mistrovství TFA hostilo. Své disciplíny rozložilo na prostranství pod rozhlednou na Andrlově Chlumu, kde se konává Ohnivá rozhledna. Soutěžilo se podle evropských pravidel TFA a s překážkami navíc v podobě tunelu a lešení s žebříky a 20kg závažím. Samotné disciplíny měly 4minutový limit a po každé měl závodník 5 minut na odpočinek. K nejtěžším patřil úsek s transportem figuríny a překonáváním 3 metry vysoké překážky.

Do boje o titul mistra republiky vyslalo zástupce 14 krajů, což znamenalo 90 závodníků. Nechyběl mezi nimi ani orlickoústecký Lukáš Novák, nejtvrdší hasič se šesti evropskými a dvěma světovými mistrovskými tituly. Poté, co při závodění podpořil závodníky ze svého týmu Jiřího a Ladislava Mikuleckých, se postavil ve 13,50 hod. sám na start závodu. Soupeřem mu byl Jaroslav Hanzel z Moravskoslezského kraje. Proudnice Lukáš Novák přemístil i smotal s náskokem, s kladivem i transportem figuríny si poradil s přehledem a zábranu zdolal až nečekaně lehce.

Na vytažení 20kilogramového závaží pak stačily Lukáši Novákovi dva tahy a při výstupu na rozhlednu předběhl soupeře minimálně o jednu otočku. Celkový čas 4.47,23 minuty pak potvrdil to, čemu všichni věřili, že si Lukáš Novák odnese titul mistra ČR. Vybojoval si ho s 17sekundovým náskokem před druhým Rudolfem Mališem z družstva podnikových hasičů. V družstvech první místo obsadil náš HZS Pardubického kraje.