VYSOKÉ MÝTO – Pracovní schůzka k rychlostní komunikaci R 35, která se má stát hlavní dálniční spojnicí mezi Čechami a Moravou, se uskutečnila ve Vysokém Mýtě. Na současné problémy a na to, jak s nimi mohou pomoci, se přímo na půdě ŘSD ptalo devět z deseti zvolených poslanců za Pardubický kraj. Schůzka se konala v sídle vysokomýtského Infocentra ŘSD.

Na programu byly úseky Opatovice – Časy a Časy – Ostrov v délce zhruba 26 km. Poslanci se s nimi nejprve seznámili v prezentaci a poté řešili problémy, které přípravu výstavby komplikují. Rychlostní silnice R35 představuje v současných plánech české dálniční sítě tzv. severní páteřní trasu spojující Čechy a Moravu. Jako propojka mezi čtyřmi krajskými městy má mít v souhrnu 260 km. Klíčový je zatím chybějící úsek mezi Hradcem Králové a Olomoucí, od něhož má pokračovat výstavba navazujících úseků přes celý Pardubický kraj. Ve svém volebním programu má proto téma R 35 všech deset jeho nově zvolených poslanců. V diskusi se poslanci obraceli nejen na ŘSD, ale také na přítomného prezidenta Asociace a členy hospodářského výboru.

K výkupu pozemků z toho vzešly konkrétní úkoly. Jednání se uskutečnilo napříč politickým spektrem poslanců kraje a za účasti asistentů senátorů a poslanců z Královéhradeckého kraje. Podle svolavatele Jiřího Junka měla pracovní schůzka téměř 100% účast a poslanci byli připraveni nabídnout pomoc v rámci svých pozic v Poslanecké sněmovně. Jakým způsobem, na tom se během schůzky konkrétně dohodli. Obec Skuteč v březnu by pak mohly být pro poslance místem pro stanovení dalších možných pomocí R 35.