LANŠKROUN – Setkání zástupců škol se zaměstnavateli se uskutečnilo ve městě Lanškrouně. Řešilo podporu technických oborů i možnosti firem, jak školám s motivací žáků k jejich studiu účinně pomoci. Dostatek kvalifikovaných zaměstnanců je požadavek, který zní od lanškrounských firem na každém jednání s městem.

Podle starostky právě to byl důvod, proč myšlenka na setkání k podpoře technického vzdělávání v základních školách vznikla. Zaměstnavatelé nejprve v prezentacích představili výrobní program i současnou podporu žádaných profesí. Směrem k základním školám pak nabídli konkrétní možnosti spolupráce. Podle ředitele lanškrounské střední školy probíhá podpora technických oborů již několik let. Kromě finanční pomoci odbornému výcviku na škole také formou praxí u zaměstnavatele. S cílem získat podporu podnikatelů se k podobnému setkání v dubnu chystají také na Orlickoústecku.

Tentokrát to bude SŠUP s deseti současnými podporovateli, kdo bude jeho svolavatelem. Nyní na SŠUP čerpají stipendia pouze Operátoři obalových strojů a zařízení. S finanční podporou Svazu výrobců vlnitých lepenek zatím studují v rámci oboru Mechanik – seřizovač. Škola pro ně plánuje od příštího roku otevřít samostatný obor a žádaným technickým oborům chce na schůzce vyjednat konkrétní finanční podporu.