ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Cesta pod Mendrikem v Ústí nad Orlicí, uzavřená letos v březnu v souvislosti s opravou železničního koridoru, je opět průjezdná. Dodavatel stavby ji pustil do provozu o 14 dní dřív. Silnice je ale v předčasném užívání a stále se ještě okolo ní pracuje. Průjezd sice klade na řidiče vyšší nároky při řízení, jak si ale sami vyzkoušeli, prokličkovat se tu dá. Pouze větší automobily mohou mít někde problémy. Důvodem je zúžení v místě budoucího napojení na nový silniční přivaděč a také práce, které okolo komunikace stále probíhají.

Řidiči by si měli dávat pozor i v dalším úseku této silnice. Těsně před otevřením se zde prováděla těžba dřeva a kmeny ve svahu nad komunikací čeká v průběhu příštího týdne odvoz. Komunikace přes Mendrik je výraznou spojnicí města ve směru na Kerhartice a Vysoké Mýto. Svědčí o tom množství aut, které nyní stavbou projíždějí. Pro ostatní je otevření spíše novinkou. Do původního režimu, tedy bez povolení přes železniční přejezdy, se vrátila také doprava po příjezdové komunikaci k nádraží. Tu budou moci řidiči využívat až do doby, než údolí překlene nově budovaný silniční přivaděč, jehož otevření je plánováno na jaro příštího roku.

V souvislosti s koridorem už podle starosty čekají komplikace pouze na cestující po železnici. České dráhy plánují kvůli dokončení půlroční výluku na dosavadním nádraží, což se na jaře projeví přesunutím dopravy do prostoru zastávky – město.