ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Betonováním dna a přípravou na obvodové zdi pokračuje stavba nové aktivační nádrže v rámci rekonstrukce čistírny odpadních vod v Ústí nad Orlicí. Tento rozměrově největší objekt by měl být v hrubé stavbě hotový do konce prázdnin. Ještě v květnu to byla obrovská díra, ze které nákladní automobily odvážely kubíky zeminy a kamení. Dnes pevné dno pokrývá železná armatura z poloviny vylitá betonem.

Stavbaři ho museli navrstvit do výšky 60 cm, což si vyžádalo více než 15 hodin nepřetržité práce. Se změnou charakteru stavby se podstatně změnily i profese, které nyní stavbu ovládají. Na ostatních objektech je také čilý ruch. Do konečných barev se už například zvenku oblékla provozní budova a na těsnost se testuje první zrekonstruovaná vyhnívací nádrž. Naplno se pracuje také na plynovém hospodářství vyrábějícím bioplyn, jež bylo před závěrem června odstaveno, aby se stavařům uvolnil prostor pro potřebnou rekonstrukci. Zcela dokončená a ve zkušebním provozu je také čerpací stanice dole ve městě.

Ta byla provizorně přepojená a celý duben tam probíhala vnitřní rekonstrukce. Dnes jede „čerpačka“ na plný výkon a testuje nově instalovanou techniku. V podobně rychlém tempu by měla stavba jet až do konce prázdnin. Dělníky v uplynulém týdnu také potrápilo deštivé počasí. Stavbu ale nezastavilo. Jak na tom stavba podle harmonogramu skutečně je, se uvidí začátkem září.

[serialposts]