ÚSTÍ NAD ORLICÍ –  Před 130 lety se v Ústí nad Orlicí narodil významný houslový virtuos, skladatel a pedagog Jaroslav Kocian. Oslavy zahájily v předvečer narozenin u jeho hrobu na pražském Vyšehradě.

Celkem se vzpomínkového setkání na Slavíně zúčastnilo zhruba 20 lidí, mezi nimi i pravnučka Jaroslava Kociana Zuzana Průchová a dále zástupci pražské konzervatoře, kterou Kocian jako rektor za okupace krátce vedl. Složit hold přijela i několikanásobná vítězka Kocianovy houslové soutěže Gabriela Demeterová. Vzpomínalo se nejen v  u hrobu, ale také při setkání v restauraci pod Vyšehradským hřbitovem. Orlickoústečtí zástupci tam pozvali nejen všechny účastníky pietního aktu, ale také Václava Snítila, jež je posledním žijícím žákem Jaroslava Kociana.

Setkání bylo příležitostí poděkovat mu za dlouholetou přízeň, kterou městu jako předseda poroty Kocianovy houslové soutěže 25 let věnoval a zároveň popřát k nadcházejícím 85. narozeninám. O den později se na Jaroslava Kociana vzpomínalo také v jeho rodném městě. Uctěním památky u jeho domu. Ve čtvrtek 7. března budou oslavy pokračovat vzpomínkou 63 let mistrova výročí úmrtí. Uskuteční se k tomu slavnostní koncert v podání Komorního orchestru Jaroslava Kociana a jeho hostů.