ČESKÁ TŘEBOVÁ – Českotřebovský autor literatury faktu Martin Šebela vydal už desátou knihu o historii města Česká Třebová. Má název „Z minulosti Bezděkova a okolí, II. díl“ a její křest proběhl za velkého zájmu veřejnosti 20. března v Městské knihovně Česká Třebová.

Úvodní hudební produkce Mgr. Milady Hamplové a Pavly Strouhalové navodila příjemnou atmosféru, do které průvodním slovem vstoupila Zuzana Vondrová. Představila autora jako amatérského regionálního historika, který ve svých publikacích vytváří historicko-kulturní obraz z České Třebové 19. a 20. století. Téma Bezděkova si zvolil zcela záměrně. Kniha přiblíží čtenářům některé pamětihodnosti a objekty Bezděkova jako starý Rambouskův most, Staré koupadlo, Podhorku, bývalé obchody a živnosti, Domov pro seniory, textilku firmy Emanuel Franke. Vzpomínka je věnována i některým osobnostem a figurkám této městské části. Ukázku přečetl Otakar Dobrovský.

Za práci, kterou pro město svou literární činností Martin Šebela koná, mu poděkoval starosta města Jaroslav Zedník. Dodejme, že vedení města hodnotí historicky významnou tvorbu autora velmi pozitivně. Martin Šebela ve svém krátkém projevu poděkoval přítomným za návštěvu a vyjádřil také dík všem, kteří mu jakýmkoliv způsobem byli nápomocni, zejména pamětníkům za vzpomínky, Městskému muzeu za historickou dokumentaci a Městskému úřadu za finanční pomoc. Následoval slavnostní křest nové publikace, při kterém zaznělo přání, aby se kniha dobře prodávala a přinesla čtenářům další zajímavé poznatky o historii města. Řada návštěvníků si také hned knihu koupila. Slavnostní chvíle byla zakončena tradiční autogramiádou. Při té příležitosti nám autor prozradil své další plány. Nová kniha Martina Šebely je dalším kamínkem do mozaiky historického vývoje města Česká Třebová.