ČESKÁ TŘEBOVÁ – V průměru na 67 % jsou podle údajů Českotřebovského zpravodaje využité základní školy v České Třebové. Zajímali jsme se, jak to s kapacitou škol je a jak vyhovují tehdejší normy současné výuce. Svého času byla s téměř 700 žáky druhou největší školou na okrese ZŠ Ústecká. Dnes ji navštěvuje okolo 350 dětí a kapacitně je využitá na 57 %.

Opakem je ZŠ Habrmanova. Ta letos počtem 94 zapsaných dětí zřejmě od září dosáhne na tři první třídy. Kapacitně má být využitá na 69 %. Třetí z městských škol, ZŠ Nádražní, se daří počet žáků udržovat na šesti stech. I tak je podle tabulek kapacitně využitá na 78 %. Podle českotřebovské radnice jsou počty dětí ve školách v pořádku. Argumentuje normami z 80. let, kdy se děti vozily do Rybníku a učily v hasičské zbrojnici a dále individuálním přístupem k výuce i prostorovými nároky, které současné vzdělávací metody na školy kladou.

Navíc má počet nově nastupujících dětí zvyšující se tendenci. Do prvních tříd se jich letos zapsalo o 17 více. Po dvou prvních třídách tedy bude mít ZŠ Ústecká i Nádražní, ZŠ Habrmanova otevře třídy tři. Celkem je v tomto školním roce v 55 třídách České Třebové umístěno 1316 dětí. Z tohoto počtu je 38 dětí se zdravotním postižením. Na jednu třídu pak připadá průměrně 24 žáků.