ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Zaváděním tzv. hotelových služeb vylepšují některé z nemocnic své příjmy poté, co jim ministerstvo na základně rozhodnutí Ústavního soudu zrušilo poplatky za pobyt v nemocnicích. V orlickoústecké nemocnici pacientům podle ředitele Jiřího Řezníčka žádná taková překvapení nehrozí.

Regulační poplatek za pobyt v nemocnici činil 100 Kč a spočíval v poskytování lůžkové péče. Při dlouhodobé hospitalizaci pacientovi vytvořil pěkně dlouhý účet. Od prvního ledna letošního roku už se tyto poplatky v nemocnici neplatí. Rozhodlo o tom Ministerstvo zdravotnictví na základě nálezu Ústavního soudu z června loňského roku. Zůstaly jen částky 30 Kč za recept a 90 Kč za návštěvu pohotovosti. Lidé zrušení poplatku většinou vítají. Podle jiných ale měly poplatky při pobytu v nemocnici své opodstatnění a měly by zůstat. Některé nemocnice zareagovaly zaváděním nelékařských hotelových služeb, které by měly výpadek příjmů za pobyt a stravu v nemocnici vykompenzovat.

Podle hejtmana Martina Netolického v nemocnicích ve správě Pardubického kraje vybírány nejsou a do konce roku vybírány nebudou, pokud Ministerstvo zdravotnictví splní slib a ztrátu nemocnicím vyrovná. Orlickoústecká nemocnice hospodaří s rozpočtem přibližně 600 milionů korun. Chybějící částka 7,5 milionů sice není podle Jiřího Řezníčka pro chod rozhodující, pokud ale nebude kompenzovaná, určitě nemocnici ovlivní v plánovaném rozvoji.