ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Živá diskuse se rozpoutala okolo nově vybudovaných ostrůvků na I/14 v Ústí nad Orlicí. Doprava z dvouproudové silnice kvůli nim byla svedena do jednoho pruhu, což podle facebookových blogerů způsobuje komplikace v dopravě, vedoucí až ke kolizím. Jaká je skutečná situace, jsme zjišťovali na místě. Jedná se o dva středové ostrůvky, které mají chodcům zajistit bezpečný přechod přes magistrálu.

Jsou poměrně čerstvou záležitostí a pro řidiče, jedoucí například za kamionem, mohou být podle blogerů nečekanou pastí při předjíždění. Podle neoficiálních informací se zde už několik kolizí stalo. Svědčit o tom mají poničené a narovnávané značky. Policie ani radnice ale žádnou zkušenost ani podněty na problémy v dopravě na tomto úseku nemají. Naopak spokojeni jsou místní obyvatelé, kteří peticí žádali zklidnění dopravy, i když ostrůvky, jak připomínají, jejich nápadem nejsou.

Ptali jsme se proto těch, kterým by měly ostrůvky vadit nejvíce, tedy řidičů, kteří tudy denně jezdí. Na komunikaci je omezená rychlost na 50 km/h a směr jízdy okolo ostrůvky přikazují dopravní značky. Po dokončení opravy komunikace by je mělo doplnit ještě vodorovné značení, které řidiče povede správným směrem.