ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Na letošní jaro připadají hned dvě Kocianova výročí. 22. února by oslavil 130 narozeniny a 8. března uplyne 63 let, co zemřel. Pohřben je na Vyšehradě a právě tam, v předvečer výročí narození, by měla orlickoústecká série vzpomínkových akcí začít. Vzpomínat se bude také v jeho rodném městě, a to přímo před rodným domem Jaroslava Kociana v pátek 22. února.

Na výročí se připravuje také orlickoústecká ZUŠka, která má jméno Jaroslava Kociana v názvu. K mistrovu výročí přidala 10. výročí školy v nových prostorách a připravila projekt tří koncertů se speciálními hosty. Ve výroční den Kocianova úmrtí budou oslavy pokračovat slavnostním koncertem Komorního orchestru J. Kociana, působícího v České Třebové. Výročím budou poznamenané také orlickoústecké mezinárodní hudební soutěže. Kromě Kociana letos slaví 45 let úmrtí i hudebník Bohuš Heran, orlickoústecký violoncellista a profesor Janáčkovy akademie.

Připomínkou těchto výročí bude jak dubnová Heranova violoncellová soutěž, tak květnová Kocianova houslová soutěž. Vyvrcholením mistrových oslav bude závěrečný koncert hudebního festivalu Kocianovo Ústí ve středu 8. května. Pod názvem Pocta Jaroslavu Kocianovi vzdá hold tomuto českému houslovémuvirtuosi, hudebnímu skladateli a pedagogu pražské konzervatoře prostřednictvím komorního orchestru Praga Camerata. Diriguje dlouholetý předseda Kocianovy houslové soutěže Pavel Hůla, jako sólista se představí laureát z roku 1999, Josef Špaček. Výstavou o dětství Jaroslava Kociana přispěje k oslavám také městské muzeum.