ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Tři sta deset tisíc korun, takový byl letošní plánovaný schodek na každoroční orlickoústeckou celotýdenní akci s názvem Město v pohybu – týden dobré pohody. Díky vyššímu příjmu z reklam se městu opět podařilo ušetřit. Jako každoroční slavnosti kultury a sportu je Město v pohybu akcí orlickoústecké veřejné scény už 14 let.

Zatímco pro návštěvníky letos skončila 8. června, radnice ji finančně uzavřela až na podzim. Město k akci vystavilo podrobné vyúčtování, zveřejněné v prosincových Ústeckých listech. I když skutečné výdaje plán o 47 tisíc korun přesáhly, skončila akce nižším schodkem, než se původně plánovalo. Kromě peněz sponzorů šetřila radnice i vlastní peníze, poskytnuté z rozpočtu města. Částka, kterou na to má odbor školství k dispozici, činí 350 tisíc korun. Z toho je třetina určena na reklamu a propagaci, druhá třetina financuje sportovní a technickou část akce a zbytek jde na organizační zajištění a občerstvení účinkujících.

Zatímco úsporu peněz města radnice investuje do jiných oblastí, zbytek peněz od sponzorů signálem k rozšíření profesionální scény nebude. Naopak posílí loni založený rezervní fond Klubcentra, který je garantem kulturní části akce. V roce 2014 vstoupí orlickoústecké městské slavnosti do jubilejního 15. ročníku. Radnice chystá několik překvapení. S letošním zůstatkem ve výši 42 tisíc na ně má v rezervním fondu přichystaných 163 tisíc korun.