ÚSTÍ NAD ORLICÍ, ČESKÁ TŘEBOVÁ – Maturity zahájily v podobě praktických zkoušek na odborných školách. Na gymnáziu se zase rozdávalo závěrečné vysvědčení a zahajovalo maturitní volno. Písemky a ústní zkoušky studenty čekají v měsíci květnu. Když v úterý jedna z maturitních tříd přebírala vysvědčení, bylo studentům ještě hej.

Za sebou měli poslední zvonění, před sebou Majáles a pak samostudium. Všichni z 15 přítomných totiž míří dál, což stvrdili podáním přihlášky na vysokou školu. Zatímco dívky vidí budoucí uplatnění v rolích učitelů nebo pracovníků v sociální oblasti, u chlapců vítězí technické obory nebo specializace. Od středy 24. dubna jsou tito maturanti na studijním volnu, jež trvá s přestávkami celý měsíc. I když někteří přitom budou dělat přijímačky na vyšší typ škol. Podřídili tomu i výběr předmětů, ze kterých budou maturovat.

Zatímco gymnazisty maturity teprve čekají, studenti učebních oborů s maturitou už je zahájili. Například celkem tři obory VOŠ a SŠ technické praktická maturita potrápila v pondělí 22. a v úterý 23. dubna. Studenty orlickoústecké automobilky naopak zahájení maturit teprve čeká. Školní přípravy si budou užívat až do 30. dubna. O dalším uplatnění už má ale většina naprosto jasno. Přejeme všem studentům, aby očekávanou zkouškou dospělosti prošli úspěšně a podařily se jim i jejich další studijní plány.