ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Zhruba jeden rok trval projekt Orlickoústecké nemocnice, na jejímž konci bylo pořízení nové laparoskopické věže pro operační sály. Za účasti zástupců organizací a firem, které peníze na pořízení sdružili, byla věž veřejně představená v úterý 6. listopadu. Celková vybraná částka činila 1 789 535 korun.

Ve finančních darech je poskytlo 39 subjektů, 15 podnikatelských firem, 26 fyzických osob a jedna nadace. Kromě toho ve výčtu figurovalo 8 hlavních partnerů a jeden generální sponzor. K netradičnímu způsobu pořízení potřebné věže se nechala nemocnice inspirovat vlastní historií. Podobným způsobem už v období války pořídila sanitní vůz. Podle krajského hejtmana je to známka toho, že lidé přestali nemocnici považovat za krajské zařízení a přijali ji za svou. Na projektu pořízení věže se také významně podílely města a obce regionu. Město Ústí nad Orlicí dokonce s podtitulem významný sponzor projektu za příspěvek 200 tisíc korun, město Česká Třebová přidala dalších 100 tisíc korun.

Jak ředitel nemocnice Jiří Řezníček přítomné informoval, podařilo se věž pořídit pod předpokládanou hranicí 1,3 milionu korun, což nemocnici umožnilo ušetřit půl milionu korun. Část chce věnovat na potřebné laparoskopické doplňky, zbytek vložit do nadačního fondu pro budoucí projekty nemocnice. Přítomní zástupci sponzorů i Pardubického kraje nápad vítají a jsou ochotni s Nemocnicí dále spolupracovat. Do provozu by měla být nová laparoskopická věž uvedena v nejbližších dnech. Nejvíce ji budou využívat pacienti chirurgie a gynekologie, operovat více plánuje také oddělení urologie.