LANŠKROUN, ÚSTÍ NAD ORLICÍ, ČESKÁ TŘEBOVÁ – V Lanškrouně zavedli vyhláškou zákaz konzumace alkoholických nápojů na některých veřejných prostranstvích, která byla vyhodnocena jako problémová. Jedná se o prostor před kinem, lavičky u nákupního centra, dopravní a dětská hřiště a autobusové nádraží.

Výjimka byla udělena pro konzumaci alkoholu na atletickém stadionu, avšak pouze v bezprostřední blízkosti prodejního místa. V celém areálu sportoviště, dětských hřišť, skateparku a dopravního hřiště bylo nařízením rovněž zakázáno kouření. Porušení vyhlášky se trestá v souladu se zákonem o přestupcích. V České Třebové i Ústí nad Orlicí byl zákaz konzumace alkoholu na veřejných prostranstvích nařízen v roce 2011.

Zakázat vyhláškou kouření jako v Lanškrouně se českotřebovští ani orlickoústečtí zastupitelé v nejbližší době nechystají. Názory některých obyvatel se přiklánějí spíše k zavedení vyhlášky. V České Třebové i Ústí nad Orlicí zatím platí zákaz kouření podle zákona č. 379/2005 Sb. „O opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami“.