LANŠKROUN – Ve sportovní hale Střelnice se to hemžilo mladými talentovanými vědci. Se svými pracemi se představili v rámci okresního kola soutěže „Festival vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji“. Postupová přehlídka výsledků výzkumu nadějných vědců pro okresy Ústí nad Orlicí a Svitavy se uskutečnila pod záštitou starostky pořadatelského města.

Již posedmé v historii bylo cílem akce objevit nové talenty, kteří se v průběhu činnosti na svých projektech, ať už jako jednotlivci, nebo týmově, seznámily se základy vědecké práce. Celkem 97 prací hodnotila odborná porota, která posuzovala výsledky snažení v kategorii žáků základních škol a v kategorii středoškoláků. Vyhodnocován nebyl pouze předmět zkoumání, ale také průběh výzkumu, například míra iniciativy autorů.

Účastníci soutěže se věnovali tématům v oblastech technických, přírodovědných, či společensko-vědních oborů. Do krajského kola se probojovalo 45 projektů ze 66 v kategorii žáků základních škol a 26 prací z 31 v kategorii středoškoláků. 10 z nich vytvořili vědci z lanškrounských škol a 2 z orlickoústeckých. Výzkumy českotřebovských studentů se do dalších bojů nekvalifikovaly.