ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Neobvyklá akce s názvem „Kup si část střechy“ provází opravu kostela Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Orlicí. Farnost tak sbírá zbytek peněz na opravu škod, způsobených vichřicí Emma. Podle děkana Vladislava Brokeše střecha po opravě volala několik let, zásah vichřice v roce 2008 vše jen urychlil. Sehnat peníze trvalo 5 let.

Na akci, která je finančně odhadnutá na částku přes 2 miliony korun, se konec podařilo dotačně naskládat přes 1,38 milionu. Na dokončení tedy zbývalo zajistit 600 tisíc korun. Jelikož peníze z různých dotací od státu, děkanátu, kraje a města nestačily, přišli v Ústí nad Orlicí na zajímavou sbírku, kde si může každý, pouze jen symbolicky, koupit část střechy a přispět tak na její obnovu. Jeden m2 byl vyčíslen na 1.500 korun. Tak, jak dárců postupně přibývalo, přibývalo na plánku střechy postupně i vybarvených políček. Opravovat se začalo v červnu.

V současné době je novými taškami pokrytá jedna polovina střechy a pracuje se na druhé. Hotovo by mohlo být do konce prázdnin, na září se pak připravuje setkání sponzorů a dárců, spojené s vysvěcením střechy. Celková plocha kostela činí 1333 m2, z větší části už je zaplacená. Pro případné dárce zůstává na mapce stále ještě dostatek políček, které čekají na zabarvení.