ÚSTÍ NAD ORLICÍ – O osudu volnočasového klubu Kamin se jednalo na orlickoústecké radnici. U kulatého stolu se sešli zástupci radnice a provozovatele, aby si s osadním výborem vysvětlili dosavadní připomínky a seznámili se s opatřením pro následné období. Jak vyplynulo z jednání, nevadí Hylváťanům ani tak klub samotný, jako průvodní jevy, které činnost provázejí, tedy posedávání na zábradlí, hluk a ohrožování dopravy míčem v silnici.

Klub byl zřízen za dotační podpory Ministerstva vnitra z programu Prevence kriminality, a to pro smysluplné trávení volného času dětí. Od loňského září, kdy byl otevřen, poskytuje azyl, poučení i zábavu v průměru 30 dětem denně. Děti tam chodí bezplatně, musejí ale podle provozovatele dodržovat stanovená pravidla, jinak jsou z programu ten den vyloučeni. Klid a pořádek uvnitř hlídají dva uniformovaní asistenti prevence kriminality, kteří děti po skončení doprovází domů. Dalším z důvodů, proč místostarosta jednání na úrovni radnice svolal, je objasnění pojmu sociálně vyloučená lokalita, který se v souvislosti s klubem skloňuje.

Na rozdíl od jiných měst se v Ústí vztahuje pouze na jednotlivé domy. Vedoucí sociálního odboru Ivana Dočekalová vysvětlila, kterých domů konkrétně se problém týká, a místostarosta Zdeněk Ešpandr se omluvil těm, kteří informaci o sociálně vyloučené oblasti vztáhli na celé Hylváty. Samotný klub Kamin v současné době pracuje v úsporném režimu a čeká na přidělení nového dotačního titulu. Kromě úklidu a brigád má v plánu otevřít dveře veřejnosti, zorganizovat Den země s ekologem nebo převzít patronát nad přiděleným místem ve městě.