ČESKÁ TŘEBOVÁ – Vídáme je z vlaku při vjezdu a výjezdu z České Třebové. Vysloužilé železniční vozy, mašiny a celé soupravy, které už mají své dávno odslouženo. Stojí odstavené na vedlejších kolejích v železničním depu a tiše čekají na svůj další osud. Je to jediné místo v České republice, kde se shromažďují staré nepotřebné lokomotivy a vagony.

Na svou smrt nebo znovuzrození tu čekají v délce 1,5 km. Podle Jiřího Slezáka je v současné době v depu na 150 odstavených vozů. Větší část v prostoru za halou nákladní opravny, menší pak na ploše směrem k obci Třebovice. Dřív se zde i šrotovaly, dnes se po desítkách odvážejí na likvidaci jinam. Žádné historické skvosty jsme ale mezi odstavenými vozy nenašli, jen historické nákladní a osobní vozy, čekající na renovaci. Naopak „Malý čmelák“ neboli „Tranzistor“ řady 742 a „Berta“ neboli „Bardotka“ řady 751 už mají dny spočítané a čekají na sešrotování.

V prostoru za vozovnou pak objevujeme další úlovky – předchůdkyně pantografických jednotek zvané „Krakeny“ nebo „Žabotlamy“. V depu jsou v počtu dvou a pěti souprav. Ve správkárně je pak parkovaná nákladní lokomotiva, přezdívaná „Sergej“. V regionu jezdila v letech 1965 – 90, dnes je historickým vozidlem hlavně při nostalgických jízdách. Místo má hned vedle parní lokomotivy z roku 1930, která se po generálce kol chystá vyjet na svoji mimořádnou jízdu, například 21. září v rámci Dne železnice.